Новини

Кортен - една Златна Изба

19.01.2018

Изключителните вина на ИЗБА КОРТЕН традиционно са сред големите финалисти на най-престижните международни конкурси и класации. През последните 5 години Избата е спечелила 26 отличия, от които 9 златни, 14 сребърни и 3 бронзови медала. Всяко от вината на Изба Кортен е носител на златен медал от най-престижните световни конкурси: Korten Grand Vintage от Concours Mondial de Bruxelles 2016, Korten Merlot от Vinalies Internationales, Paris 2015, Korten Cabernet Sauvignon от Mundus Vini 2015, Korten Natura Rose Melnik от Concours Mondial de Bruxelles 2016.
В портфолиото на Избата се открояват: Korten Syrah, виното, което печели два големи златни медала и приза „ Най-добро българско вино“ на Mundus Vini през 2015 и 2017, и Korten Natura   Mavrud & Rubin, също с два златни медала в две поредни реколти от Concours Mondial de Bruxelles 2016 и от Vinalies Internationales, Paris 2017.
Всички тези високи отличия са причината да се заговори за Изба Кортен в света на винопроизводството като за „ ЗЛАТНА ИЗБА“.
Зад този успех освен тероара, разбира се, стои и изключителен екип от професионалисти - това са енолозите Капка Георгиева и Росен Георгиев, заедно с емблематичното за Избата име на Димитър Панов. През 2016 Димитър Панов получи единствената връчвана досега награда за цялостен принос към българското вино от Съюза на енолозите в България и наистина много малко може да се добави за този негов принос освен това, че двамата с Капка Георгиева са създателите на вината от серията Solitaire - диаманти в короната на българското вино.
С всяка реколта Изба Кортен защитава своя златен стандарт.
Вината се произвеждат от внимателно подбрано грозде от селектирани лозови масиви в Тракийската низина. Работата на енолозите тук е базирана на методите, прилагани във Франция за производство на малки партиди лимитирани вина, както и на такива в стил Single Barrel. Това дава уникален характер на вината от всяка отделна реколта, но винаги с разпознаваем стил, красиви и многообразни гами от аромат и вкус.