Новини

Една очаквано добра комбинация

17.05.2017

Да бъдеш толкова години сред най - добрите винари на България - какво коства това?

Изключително много труд, концентрция в работата, персонално внимание върху всеки детайл. Не само да работиш, но и да живееш в Избата. С две думи - да живееш с работата си.

Вината на Кортен са сред най-награждаваните у нас, винаги в челните места на класации и конкурси, има ли тайна зад този успех?

Няма тайни, всичко е в правилния подбор на лозовите масиви и гроздето, в преосмисляне на стратегията за всяка реколта - това не само придава на всяко вино уникален характер, но и изпълва живота ни с нови сили и ентусиазъм всяка следваща година и за всяка следваща реколта.

Една от най-трудните задачи е да съвместяваш личния и професионалния живот. Вие сте едно от малкото семейства винари, които живеят, но и работят заедно. Какви са предизвикателствата сега?

Да се намери баланс между личния и професионалния живот, защото професионалният живот изпълва голяма част от ежедневието и от битието ни.

Когато сте у дома, какво вино пиете?

Имайки предвид това, че почти всеки ден имаме продължителни дегустации, вечер предпочитаме леките и свежи вина, такива като Совиньон Блан, да кажем. При по - специални поводи разбира се, пием с удоволствие и някое прекрасно червено вино - отлежало, със стопени танини и галеща небцето мекота.

Кои са любимите ви сортове за работа и защо?

Сира и Каберне Фран - това са два сорта с изключителна и незабравима сортова изява и уникалност.

Нови или използвани дъбови бъчви и защо?

Предпочитаме използвани бъчви, защото това позволява на всяко вино да изрази себе си, без да доминира дъбът. Използваме, разбира се и нови бъчви-индивидуално за различните серии вина, за да се получи по-голяма комплексност.

Френски или американски дъб?

Американският дъб има по - пореста структура и се счита, че внася повече танини, докато френският е с по-фини пори и съответно е с по - нежно въздействие върху виното.

Ние предпочитаме бъчвите, изработени от френска дъбова дървесина, особено що се отнася до червените вина, тъй като тя придава на виното повече богатство, комплексност и потенциал за стареене.

Какво вино бихте искали да направите, ако можехте да избирате да имате идеалното грозде от идеалния тероар като сорт и концепция?

Бихме искали да направим едно голямо от сорта Мавруд, водени от тенденцията за популяризиране на местните сортове. И дано един ден да намерим идеалното грозде Мавруд от идеалния тероар!

Какво ново да очакваме през следващата година от Кортен?

Една добра реколта  и разбира се, лимитирани серии, които смятаме засега да запазим като изненада за ценителите на виното.